понеділок, 8 грудня 2014 р.

Домашня аптечка

Застосування пероксиду Гідрогену

Мабудь, дуже важко відшукати таку людину, яка б ніколи в житті не тримала в руках пероксид Гідрогену. Тому, кожному з нас нескладно буде описати цю речовину, яка не має запаху, є прозорою, безбарвною, подібною до води. Концентрований розчин Гідроген пероксиду зустрічається дуже рідко. Його не застосовують ні в побуті, ні в медицині. Найчастіше нам доводиться користуватись аптечним розчином 3%-ї концентрації .              
Подібність перекису водню і води не тільки у зовнішньому вигляді. Хімічна формула пероксиду також схожа з хімічною формулою води (Н2О2 і Н2O відповідно). Відмінність лише у додатковому атомі Оксигену у молекулі перекису водню. Саме завдяки цьому атому хімічні властивості води і перекису суттєво відрізняються між собою. 3%-й розчин пероксиду Водню (аптечний ) можна без перешкод купити у будь-якому аптечному пункті. Саме такої концентрації розчини застосовуються в медицині.                                          
Стабільність розчину перекису водню збільшується завдяки присутності бензоату натрію, який додають до нього. Такий розчин є безпечним для людини. Окрім цього, до складу аптечного розчину перекису водню можуть входити сполуки Цинку і Свинцю. Але їх кількість така мала, що присутність цих речовин не потребує зайвої уваги.                                   Пергідроль являється концентрованим розчином перекису водню (до 35% ). Для надання йому лікувальних властивостей його розбавляють більш ніж у 10 разів. У Сполучених Штатах Америки, наприклад, частіше використовують концентровані розчини перекису водню. Комітет по контролю продуктів харчування тестує подібні розчини, які не містять в собі домішок. Американські лікарі, що користуються Гідроген пероксидом при лікуванні захворювань, вважають доцільним використання таких концентрованих розчинів.     Окрім розчину, існує також сухий перекис водню, у формі таблеток. Ці таблетки мають назву – гідропірит. Концентрація речовини в таблетці становить близько 35%. Для приготування 3%-го розчину потрібно розчинити таку таблетку у одній столовій ложці води. Зберігати перекис водню необхідно у прохолодному, темному місці. Слід тримати його у місцях недоступних для дітей. Потрапляння концентрованого розчину перекису водню на слизові та шкіру може викликати опіки.

Немає коментарів:

Дописати коментар