неділю, 14 грудня 2014 р.

Хімія для людини

Хіміки знайшли альтернативу штучним барвникам
                                   Кольорові продукти

В наш час штучні харчові добавки користуються досить великою популярністю на виробництві. Їх використовують майже всюди де є можливість. В результаті, таке широке використання харчових добавок призводить до  появи на прилавках магазинів різнокольорових продуктів. Звичайно, що такі продукти не завжди корисні, а краще сказати, що всі вони не приносять користі організму людини.
Враховуючи той факт, що саме через штучні барвники кількість різних захворювань і в тому числі генетичних, збільшилась, перед вченими виникла проблема пошуку природних замінників барвників. В результаті, в багатьох лабораторіях по всьому світі були створені групи вчених-хіміків, які займалися дослідженням природних барвників.
Автор одного із таких досліджень Стівен Талкот із університету штату Техас, стверджує, що йому вдалося знайти альтернативу штучним барвникам. Вся справа в тому, що природній барвник, вчений збирається добувати із особливого сорту солодкої картоплі. Унікальність цього сорту полягає в тому, що в його плодах міститься велика кількість світло-фіолетового барвника. Саме цей барвник і збирається отримувати вчений.
Стівен запевняє, що з отриманого пігменту можна вивести кольорову гамму, починаючи від світло-червоного і закінчуючи фіолетовим. Більше того, Талкот довів, що пігмент не впливає на смакові характеристики продуктів, а також позитивно відображається на фізіологічному стані організму людини. Завдяки багатьом дослідам, було встановлено, що даний пігмент має антиканцерогенний та протизапальний вплив. Єдине, що стримує поширення цього природного замінника – складність процесу його отримання. Крім того, на цей процес досить сильно впливає і те, що добування пігменту є дорогим технологічним процесом. Саме тому, хімік планує продовжити свої дослідження з метою пошуку способу здешевлення технології.

Немає коментарів:

Дописати коментар