Хіміки знайшли альтернативу штучним
барвникам
Кольорові
продукти
В наш час штучні харчові добавки користуються досить
великою популярністю на виробництві. Їх використовують майже всюди де є
можливість. В результаті, таке широке використання харчових добавок призводить
до появи на прилавках магазинів
різнокольорових продуктів. Звичайно, що такі продукти не завжди корисні, а
краще сказати, що всі вони не приносять користі організму людини.
Враховуючи той факт, що саме через штучні барвники
кількість різних захворювань і в тому числі генетичних, збільшилась, перед
вченими виникла проблема пошуку природних замінників барвників. В результаті, в
багатьох лабораторіях по всьому світі були створені групи вчених-хіміків, які
займалися дослідженням природних барвників.
Автор одного із таких досліджень Стівен Талкот із
університету штату Техас, стверджує, що йому вдалося знайти альтернативу
штучним барвникам. Вся справа в тому, що природній барвник, вчений збирається
добувати із особливого сорту солодкої картоплі. Унікальність цього сорту
полягає в тому, що в його плодах міститься велика кількість світло-фіолетового
барвника. Саме цей барвник і збирається отримувати вчений.
Стівен запевняє, що з отриманого пігменту можна вивести
кольорову гамму, починаючи від світло-червоного і закінчуючи фіолетовим. Більше
того, Талкот довів, що пігмент не впливає на смакові характеристики продуктів,
а також позитивно відображається на фізіологічному стані організму людини.
Завдяки багатьом дослідам, було встановлено, що даний пігмент має
антиканцерогенний та протизапальний вплив. Єдине, що стримує поширення цього
природного замінника – складність процесу його отримання. Крім того, на цей
процес досить сильно впливає і те, що добування пігменту є дорогим
технологічним процесом. Саме тому, хімік планує продовжити свої дослідження з
метою пошуку способу здешевлення технології.
Немає коментарів:
Дописати коментар