неділю, 11 січня 2015 р.

Логічно-аналітичні задачі з хімії

1. Уявіть себе сімейним лікарем в сільській амбулаторії, де немає аптеки. До вас звернувся хворий  з проблемою: чи можна використати для внутрішнього застосування розчин кальцій хлориду, в якому утворився невеликий осад в вигляді білих пластівців.  За умови, що препарат йому потрібно прийняти негайно, а купити свіжий немає можливості.
2. Фітотерапевти, зокрема Є.С. Товстуха, в своїх працях рекомендують хворим на сечокам'яну хворобу дотримуватись дієти, яка включає в раціон овочі, фрукти, лікарські рослини, які вважаються бідними на кальцій та мають лужну реакцію. Це такі як: горох брюсельська капуста та ін. Прокоментуйте  ці рекомендації з точки зору хіміка, агронома, біолога.
3. Кальцій відіграє важливу роль в життєдіяльності організму. Йони кальцію необхідні для здійснення процесу передачі нервових імпульсів, для скорочення скелетних і серцевих м'язів, для формування кісткової тканини, для згортання крові. Препарати кальцію широко використовують також при лікуванні переломів, при посиленому  виділеному виділенні кальцію з організму. Це спостерігається у довго лежачих хворих. Для цього медики використовують декілька препаратів. Найчастіше використовують такі препарати: глюконат кальцію,  лактат кальцію, гліцерофосфат кальцію. Всі ці препарати схожі за дією і випускаються в вигляді таблеток. Лікарі, рекомендуючи препарат, залишають право вибору за пацієнтом. Який, на вашу думку, препарат найраціональніше вибрати, якщо ціна приблизно однакова.
4. Для лікування корости (враження шкіри, яке визиває коростяний кліщ), існують сучасні досить ефективні  препарати,  але в багатьох вони визивають алергічні реакції.  Тому не втратили актуальності старі методи лікування. Вони засновані на використанні сірки в вигляді мазей на вазеліні. Але більш ефективнішим є використання тіосульфату натрію. При лікуванні цим методом в шкіру втирають на протязі 10-15 хвилин 60% водний розчин тіосульфату натрію. При висиханні  і появі на ній кристаликів втирають на протязі 10-15хв. 6% хлоридну кислоту. Митись дозволяють не менше чим через три дні. За цей час хворий виліковується. Поясніть суть даного методу.
5. Багатьом відомий народний метод лікування таких хвороб як нежить і радикуліт за допомогою кухонної солі. Іі прожарюють, а потім насипають в мішечок з натуральної тканини і прикладають до хворого місця. Які властивості кухонної солі використані і чи можлива її заміна на чистий кристалічний пісок. Відповідь аргументуйте.


6. Для лікування недокрів'я і в традиційній, і в нетрадиційній медицині використовують препарати феруму. Це може бути феруму ІІ сульфат, відновлене порошкове залізо. Також відомий старовинний народний засіб від недокрів'я – «залізне яблуко». В яблуко засовують декілька цвяхів і витримують добу. Потім  цвяхи виймають, а яблуко з'їдають. Як ви думаєте наскільки ефективним є даний метод з точки зору хіміка.

Немає коментарів:

Дописати коментар