понеділок, 5 січня 2015 р.

10 цікавих фактів з хімії

1.    Якщо ви думали , що залізо — міцне і надійне, ви помиляєтеся. Залізо, нагріте до 5000 градусів Цельсія, стає газоподібним .    
2.    Безліч хімічних елементів отримали свою назву на честь країн або інших географічних об’єктів. Відразу 4 елемента — ітрій , ітербій , тербий і ербій — були названі на честь шведської села Іттербю, біля якої виявили велике родовище рідкоземельних металів.
3.    За легендою, думка про систему хімічних елементів прийшла до Менделєєва уві сні, проте відомо, що одного разу на запитання, як він відкрив періодичну систему, вчений відповів: «Я над нею, може бути, двадцять років думав, а ви думаєте: сидів і раптом … готово».    
4.     Літій — найлегший метал. Він спливає, наприклад, в гасі.    
5.     Водень — найпоширеніша речовина у Всесвіті (приблизно 90 % всіх атомів у всесвіті ) .     Водень — найлегший газ. Маса 1 літра водню в газоподібному стані складає всього 0,08988 грам .    
6.     Вода може замерзнути в трубопроводі при температурі +20 ° C , якщо в цій воді присутній метан ( якщо бути точніше , з води і метану утворюється газовий гідрат
7.    Молекули метану «розштовхують» молекули води, так як займають більший об’єм. Це призводить до зниження внутрішнього тиску води і підвищенню температури замерзання.    
8.    У кожному літрі морської води приблизно 25 грамів солі.    
9.     У Світовому океані в 1 т води міститься приблизно 7 мг золота. А загальна маса цього металу в водах океану становить 10 млрд. тонн .    

10.  Найбільшим існуючим зараз платиновим самородком є « Уральський гігант » вагою 7 кг 860,5 р. 

Немає коментарів:

Дописати коментар